Digital frontløber vinder markedsandele

En app til et digitalt styresystem kan sikre miljørigtig forbrænding i brændeovnen og halvere brændeforbruget. "Man skal tro på sin idé, for at investere et tocifret millionbeløb i ny teknologi," siger administrerende direktør Stefan Pedersen hos jyske Hwam, der nu vinder markedsandele.

Af journalist Ulla Nygaard

Den danske producent af brændeovne Hwam i Hørning ved Skanderborg har udviklet en digital løsning til styring af forbrændingen i sine nye ovne. Forbrugeren kan nu styre via sin mobiltelefon eller tablet og få optimal udnyttelse af brændet. Samtidig formindsker det nye system partikelforureningen og brændeovnen bliver mere miljørigtig. Det digitale styringssystem fortæller desuden forbrugeren, hvornår det er tid til at lægge mere brænde i ovnen.

- Branchen har været kritiseret i nogle år for at bidrage til partikelforureningen, og vi tænkte, at det måtte vi være med til at løse. Det er baggrunden for, at vi udviklede en WiFi løsning, der kan skabe et renere miljø i en udskældt branche, siger Stefan Pedersen.

Hwam har produceret brændeovne siden 1973 og har løbende haft fokus på at optimere forbrændingen og mindske forurening. Den digitale løsning har fået stor opmærksomhed både i Danmark og i udlandet, og det har givet virksomheden nogle fortrin på et vigende marked.

Fremgang efter den svære beslutning

- Det kræver et rigtig godt analysearbejde at kaste sig ud i et stort digitalt udviklingsprojekt. Man skal kende sin branche og sit marked, og det gør vi med vores mangeårige tradition. Det svære var at turde træffe beslutningen om en så stor investering. Vi valgte at gøre det, selvom vi ved, at det først får effekt på bundlinjen om nogle år, siger Stefan Pedersen.

Hwam har vundet markedsandele i kraft af udviklingen af det nye digitale styringssystem. Virksomheden har formået at fastholde sin samlede omsætning i et marked, der er faldende.

- I 2017 skal vi have pay back på vores investering, og vi satser på en vækst på 11 procent. Den får vi i kraft af væksten især i Frankrig, hvor vi bliver taget rigtig godt imod, siger Stefan Pedersen.

Hwam producerer 15.000-20.000 brændeovne om året og omsætter for et trecifret millionbeløb. Virksomheden har 80 medarbejdere i Danmark og salgsteams i Tyskland, England, Norge og Sverige.

Læs også: Danske virksomheder er udfordret digitalt