Immaterielle rettigheder er en investering i din forretning

Om du er iværksætter, start-up eller har en etableret virksomhed, så er immaterielle rettigheder (IPR) en investering, som du kan bruge til at kommercialisere dine gode idéer og opfindelser.

Brug IPR til at styrke din forretning

IPR er mere end blot en ret til at beskytte din idé, dit varemærke, design, patent eller brugsmodel. Du kan bruge IPR til at tiltrække investorer og handle med det – og som et værktøj til at udvikle din virksomhed lige fra idé til markedsført produkt.

Strategisk tilgang giver bonus

Virksomheders måde at arbejde med IPR på har indflydelse på en række af virksomhedens nøgletal. Det kan aflæses positivt i regnskabet, hvis virksomheden handler med IPR (for eksempel ved at indgå licensaftaler), har processer for håndtering af ny viden og har et klart formål med brugen af IPR, der er rettet ind efter forretningsstrategien. Dermed forventes det også at disse virksomheder har en stærkere konkurrenceevne end virksomheder, der ikke har denne tilgang.

Sådan lyder den simple version af konklusionerne fra projektet ’IPR Turnaround’. Projektet er igangsat af Industriens Fond og Patent- og Varemærkestyrelsen med det formål at styrke virksomheders konkurrenceevne gennem bedre udnyttelse af IPR.

Projektet har kørt i to spor: et forskningsspor med fokus på dataindsamling og analyse, og et virksomhedsspor, hvor deltagervirksomheder er blevet inspireret til at igangsætte en udviklingsproces, og hvor der er udviklet virksomhedsrettede værktøjer.

De samlede resultater af forskningen findes i bogen Intellectual Property Rights Management – Rookies, Dealers, Strategists & Strategic Dealers, der er udgivet på Palgrave Macmillan.

Desuden er der på baggrund af projektet udviklet et website, styrkbundlinjen.dk, der skal formidle resultaterne fra forskningen samt give virksomheder konkrete værktøjer, som de kan bruge, når de vil udvikle deres IPR indsats.

Patent- og Varemærkestyrelsen er den offentlige organisation, der i Danmark udsteder patenter, varemærker og designbeskyttelse. Derudover hjælper de virksomheder med at skabe forretning ud af deres idéer gennem at stille en række værktøjer til rådighed, som kan hjælpe dig videre:

  • Styrk Bundlinjen – website til dig, der har lidt erfaring og/eller har en etableret virksomhed. Her kan du blandt andet finde konkrete værktøjer, der kan hjælpe dig i dit arbejde med IPR.
  • Få din virksomhed til at vokse med IPR” – Brochure med inspiration til hvordan du kan få dine idéer til at vokse og skabe vækst i din virksomhed.

Hvis du har spørgsmål om IPR, kan du kontakte Patent- og Varemærkestyrelsens kundecenter på telefon 4350 8301 eller du kan læse mere på dkpto.dk.