Danske animationsvirksomheder er kendte og anerkendte på det store internationale marked, godt hjulpet af nichens klyngesamarbejde Creative Company Cluster.


Af journalist Ulla Nygaard

Klyngen har epicenter i Viborg, hvor udviklingsmiljøet Arsenalet og The Animation Workshop tiltrækker udøvere, undervisere og elever fra hele verden.

Arsenalet er væksthus for kreative sjæle, en selvejende erhvervsfond, som har til huse på den tidligere kaserne i Viborg. Størsteparten af de 70-80 kreative hoveder, som har virksomhed på stedet, er uddannet på The Animation Workshop/VIA University College, byens animationsskole.


- Vi gør meget for at hjælpe nyuddannede med at starte virksomhed, så de kan sidde gratis her i nogle måneder, mens de finder fodfæste, siger leder af Arsenalet Adriana Maria Hansen. Hun har netop deltaget i en international Cartoon Business-konference i München, hvor deltagerne godt kendte animationsmiljøet i Viborg.

Arsenalet profiterer af miljøet på The Animation Workshop, som udelukkende benytter sig af freelance-undervisere for at bruge de ypperste i faget. Det tiltrækker mange elever fra udlandet, blandt andet Frankrig, der ligesom Danmark har en lang tegneserie- og filmtradition.

- Vi ønsker, at så mange som muligt har lyst til at blive og udvikle sig i Viborg og få adgang til det sidste nye fra eksterne undervisere og workshops, siger Adriana Maria Hansen om de virksomheder, som har udkrystalliseret sig fra The Animation Workshop i de seneste syv-otte år.

Hun fremhæver, at den Oscarnominerede animationsfilm Song of the Sea er irsk og fransk med dansk islæt, idet 40 procent af animationen er fra Viborg.

Så dygtige som amerikanerne

Studierektor på The Animation Workshop Morten Thorning har været en del af miljøet siden den første animationsworkshop fandt sted for 25 år siden. Hans ambition er, at animationsmiljøet i Viborg skal være i verdensklasse.

- Vi skal være lige så dygtige som amerikanerne, og vi får nogle stærke bånd til store internationale spillere som Disney og miljøet i Paris, når vi benytter deres folk som gæsteundervisere. Det styrker samarbejdsrelationerne til vores klynge, siger Morten Thorning, der betegner Creative Company Cluster som en masse virksomheder og en vidensinstitution.

The Animation Workshop er center for animation og visualisering, og arbejder ikke bare med uddannelse, men også med forsknings- og vidensbaserede aktiviteter i samarbejde med andre typer virksomheder.

- Alt, vi beskæftiger os med, relaterer sig til det, der kommer ud af en blyant. Men hvor det startede med underholdning, så bruges animation i dag også i kommunikation, for eksempel når vanskelige operationer skal visualiseres for patienter, siger Morten Thorning og fortæller, at filmsprogets bestanddele blandt andet er brugt til at forklare hofteoperationer, fordi billederne kan tilføre kommunikationen en ny dimension.

The Animation Workshop er i kontakt med alle de store selskaber på det store globale marked, som er eksploderet de seneste 25 år. De internationale relationer kan bane vej for danske animatorer og deres virksomheder.

Læs også: