Opsvinget springer de timelønnede over

Både Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen har i løbet af valgkampen udtalt, at Danmark nu er ude af krisen. Men mens flere chefer, mellemledere og øvrige funktionærer har oplevet lønfremgang, halter de timelønnede bagefter.


Pressemeddelelse – 24. juni 2015

Siden finanskrisen i 2008 ramte landet, har danskerne spejdet efter bedringer i økonomien. Disse bedringer er så småt ved at vise sig, og både Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt har da også under valgkampen erklæret, at Danmark er ude af krisen.

Men det er ikke alle, der deler den oplevelse. Hvis man kigger på lønstigningerne i 2015 halter de danskere, som er i timelønnede jobs, markant efter dem, der er ansat som chefer, mellemledere eller funktionærer. Og der er ikke udsigt til, at dette billede vil ændre sig i 2016. Det viser en ny undersøgelse foretaget af løn- og HR-firmaet Bluegarden.

Således har 31 procent af de adspurgte virksomheder ikke hævet lønniveauet for deres timelønsansatte, mens det kun er henholdsvis 21 og 19 procent af virksomhederne, der har undladt at give lønstigninger til chefer og mellemledere og funktionærer.

Hvis man kigger på de forventede lønstigninger for 2016, tegner der sig et lignende billede. Her regner hele 25 procent af virksomhederne ikke med at lade de timelønnedes månedsløn stige, mens 17 procent ikke forventer lønstigninger til chefer og mellemlederne, og bare 16 procent forventer, at der er funktionærerne, der bliver forbigået.

Hos Bluegarden har man et bud på, hvorfor udviklingen ser sådan ud: 

”Timelønnede medarbejdere og ufaglært arbejdskraft er typisk den gruppe, som mærker opsvinget i økonomien med størst forsinkelse. Mange timelønnede er ansatte i detail- og servicesektoren, og de manglende lønstigninger er en indikator på, at det fortsat går trægt med danskernes forbrug” vurderer John Lind Thomsen, der er HR-direktør i Bluegarden.

Undersøgelsen Lønregulering 2015 og 2016 er udført i juni 2015 af Bluegarden A/S. 295 virksomheder deltog i undersøgelsen med i alt 68.997 medarbejdere.

For yderligere information, kontakt John Lind Thomsen, Executive Vice President, HR & Communications, på telefon 42 82 27 00 eller mail jlt@bluegarden.com. Ved faglige spørgsmål om datagrundlag med videre kontakt Analytiker Stine Marott Normann på telefon 42 55 20 00 eller mail smn@bluegarden.com

Lønreguleringer 2015 og 2016
Nedenfor ses en tabel over andelen af virksomheder, der ikke har foretaget eller ikke forventer at foretage en lønregulering i hhv. 2015 og 2016.

 

Medarbejdergruppe

Andel med
nulregulering i 2015

Andel med forventet
nulregulering i 2016

Chefer / mellemledere

21 %

17 %

Øvrige funktionærer

19 %

16 %

Timelønnede

31 %

25 %