Årets julegave til medarbejderne

Hvad skal årets julegave til medarbejderne være i år? For de fleste er svaret, at julegaven skal være skattefri! Se, hvad du som arbejdsgiver må give dine medarbejdere skattefrit i julegave.

Julegaven skal være en tingsgave

Er julegaven naturalier – tingsgave – er den skattefri, hvis den maksimalt koster 800 kr. Vælger arbejdsgiveren eksempelvis, at medarbejderne skal have vin, chokolade eller en nytte-/pyntegenstand til hjemmet, så er gaven skattefri, hvis den maksimalt koster 800 kr.

Faktisk kan julegaven, når der er tale om naturalier koste op til 1.100 kr., uden at medarbejderen skal beskattes af gavens værdi. Det er dog en forudsætning for skattefrihed, at medarbejderen ikke i årets løb har modtaget andre smågaver omfattet af den særlige bagatelgrænse på 1.100 kr. Så vil man være helt sikker på, at julegaven ikke skal beskattes, skal den højst have en værdi på 800 kr. 

Julegave i form af kontanter eller gavekort

Kontanter og gavekort er skattepligtige uanset beløbets størrelse. Et gavekort til medarbejderne kan dog være skattefrit, hvis gavekortet højst har en værdi på 800 kr. og et begrænset anvendelsesområde.

Et gavekort i julegave til medarbejderne kan i særlige tilfælde være skattefrit, hvis gavekortet har et begrænset anvendelsesområde og værdien maksimalt udgør 800 kr. Fra praksis kan nævnes tre typer gavekort, hvor SKAT har godkendt skattefrihed:
  • Medarbejderen havde mulighed for at vælge mellem 25 forskellige gaver via internettet. Arbejdsgiveren havde på forhånd udvalgt de 25 gaver.
  • Et gavekort til en bestemt restaurant. Gavekortet gav medarbejderen ret til at vælge mellem tre forskellige menuer.
  • Et oplevelsesbevis, der gav adgang til én hotelovernatning for to personer inklusive morgenmad alternativt to overnatninger på en campingplads. Oplevelsesbeviset kunne benyttes på en lang række hoteller og campingpladser (Smartbox-konceptet).
Vælger arbejdsgiveren derimod at købe ”Byens gavekort” til en værdi af maksimalt 800 kr., der kan bruges i mange af byens butikker, er gavekortet skattepligtigt for medarbejderen.
Gaver i form af kontanter eller gavekort, der sidestilles med kontanter, er A-indkomst og skal derfor med på lønsedlen.